Toitumine peale maovähendusoperatsiooni

Hoolimata lõikusest möödunud ajast on oluline piisava hulga vedeliku (1,2-2 liitrit) ja valgu (naistel 50-60 grammi ning meestel 60-70 grammi ööpäevas) tarbimine. Lõikuse järgsed toitumissoovitused antakse perioodide kaupa.

Oluline! Detailsed kirjalikud toitumissoovitused saate toitumisnõustajalt juba enne operatsiooni. Lugege need läbi!

1-14 päeva peale operatsiooni:

vaid vedel või püreeritud toit, 2-3 supilusikatäit korraga iga 1-1,5 tunni tagant. Toidu koostisele piiranguid ei ole, algusest peale soovitame püreeritud lihatoite, kohupiima jt valgurikkaid toite. Juua tuleb vähemalt 1200ml ööpäevas, palavaga 2000ml ööpäevas. Juua lonkshaaval ja tihti kuni 200ml tunnis. Peale sööki oodata joomisega 20 minutit. 2. nädalal alustage multivitamiinide tarbimisega. Sel perioodil soovitame valku sisaldavaid toidulisandeid.

15-30 päeva peale operatsiooni:

Lisaks püreeritud toidule võib süüa pehmeid või peenestatud toite (nt hakklihakaste, ühepajatoit, puuviljad, supid, kana ja kala), mis tuleb korralikult enne neelamist läbi mäluda. Süüa 4-6 korda päevas, toiduportsjoni suurus vastavalt enesetundele (kuni täiskõhutunde tekkeni), tavaliselt 70-150ml korraga. Jätkake vitamiinide ja toidulisandite tarbimist, alustage kaltsiumi ja rauapreparaatide tarbimist.

Dieet alates 5. nädalast peale operatsiooni (Sleeve operatsiooni puhul alates 7 nädalast):

Nüüd soovitame vedela ja püreestatud toidu vahetada tahke toidu vastu. Toitumisharjumused peaksid olema muutunud ja toit tervislik ning toitaineterikas. Kõige parem on alustada kergete toitudega ning süüa 3-4 korda päevas väikestes kogustes. Sööma peab aeglaselt, iga suutäit korralikult läbi mäludes. Ei soovita  juua 20 min enne ja 20 min peale sööki. Korraga süües ja juues saabub täiskõhutunne liiga kiiresti ning see tähendab, et tahate lühikese aja möödudes uuesti süüa. Oluline on igapäevaselt tarbida valgurikkaid sööke nagu kala, liha, piimatooted ja munad. Soovitame alustada söögikorda valgurikaste toitudega, muidu võib kõht muudest toiduainetest täis saada ning valgutarbimine jääb puudulikuks. Jätkake vitamiinide ja toidulisandite tarbimist.

Oluline! Kuus peamist toitumissoovitust:

  • sööge tervislikult
  • sööge kõigepealt valgurikast toitu
  • hoidke oma veresuhkru tase stabiilsena
  • jooge piisavalt vett
  • ärge näksige
  • minimeerige magusa tarbimine