Margus, 35 a

18. september 2014

Minu lugu sai alguse 5 aastat tagasi, olin siis 30 aastane. Noorena olen olnud aktiivne ja tegelenud palju spordiga. Peale sporditraumasid ei ole olnud enam võimalik sellele nii palju pühenduda.

Minu pikkus on 199cm ja kaal oli siis ca 105 kg, mis on pikkust arvestades ideaalne.

Peale 30ndat eluaastat hakkasid vaikselt ilmnema terviseprobleemid. Esimene märk oli vererõhu tõus ja väsimus. Järgmisel paari aasta jooksul hakkas vaikselt kaal tõusma ja olemine halvenes. Kui kaalunumber oli jõudnud 125kg peale, siis otsustasin teha midagi sellist, et kaal väheneks. Läksin Tallinna Diabeedikeskusesse. Minu arstiks sai Marju Past. Peale analüüse selgus, et veresuhkur on normist väljas ja vajab kohest ravi. See oli 3,5 aastat tagasi ja mulle määrati suukaudne tabletiravi. Loodetud tulemust aga ei tulnud, tervis halvenes veel, kaal tõusis ja väsimus oli suur. Veresuhkur ei olnud stabiilne, kõikus kogu aeg 8-15 vahel. Selle kolme aasta jooksul proovisin lisaks ka erinevaid dieete, muutsin tugevasti enda söömisharjumusi, aga kõik vajus ära. Aasta tagasi (juuni 2011) oli asi juba nii kaugele läinud, et mulle diagnoositi II astme diabeet ja määrati insuliinravi. Siis arvasin, et enam pääsu ei ole ja nii see jääb elu lõpuni. Süstima pidin 5 korda ööpäevas erinevate toimetega insuliini. Kogused olid kosmilised. Selle aasta jooksul tõusis kaal juba 145kg peale. Veresuhkru kõikumine ajas sööma ja tervis ei lubanud enam nii edasi minna. Olin käega löömas ja suhtumisega “elan niikaua, kui elan” nagu mulle mõned arstid olid öelnud.

Ma sain kokku oma hea tuttava ja sõbraga, kes oskas rääkida sellisest operatsioonist, mis on andnud selle haiguse ja selliste sümptomite juures väga häid tulemusi. Sain info, kes seda operatsiooni Eestis teeb ja otsustasin minna konsultatsioonile. Olles ära kuulanud arsti, siis ei läinud mul otsustamisega kaua. Leidsin, et mulle oli antud uus võimalus, see tundus kui uue elu algus, mille õlekõrrest tuleb kinni haarata.

Minu operatsioon toimus Tallinnas 2012 aasta aprillis. Sellest hetkest, kui ma ärkasin ja sain teada, et kõik on hästi, ei ole ma pidanud mitte üheski asjas pettuma. Operatsioonile minnes ma kaalusin 143kg ja süstisin endiselt viis korda ööpäevas. Esimesest päevast peale operatsiooni, ei ole ma pidanud tegema enam ühtegi süsti ega manusta ka muid ravimeid (vererõhu alandajaid) peale vitamiinide. Veresuhkur on 4,2-6,3 vahel, mis on väga hea näitaja ja tänaseni (18.06.2012) on kaal langenud 120kg juurde. Enesetunne on suurepärane ja olen kui uuesti sündinud. Minu söömine on küll vähenenud portsjonite suuruse osas, aga kindlasti on kvaliteet läinud paremaks. Saan süüa nii tihti, kui tahan ja veresuhkur mind enam sööma ei aja nagu varem.

Külastasin ka oma diabeediarsti Dr Marju Pasti. Peale uute analüüside vastuseid ta ütles mulle, sa oled terve, see on olnud imeline paranemine. See tundubki kui ime, kuid on minu reaalsus. Kes seda kirja loeb, siis see tundub kõik olevat ülivõrdes, nii see ka on. Ma olen selle tulemusega hetkel väga rahul ja õnnelik.

Veel kord tahan tänada arsti Dr Ilmar Kauri, kes oli kirurg ja mulle soovitas seda operatsiooni. Tänan kõiki, kes mulle toeks olid ja kaasa aitasid. Uskuge, imed ei ole kadunud ja väljapääsud on olemas.