Rasvumine algab liigsest suhkru ja süsivesikute tarbimisest

8. veebruar 2016
Suhkur

Suhkrust tulvil karastusjoogid

Suhkur ja süsivesikud on peamised süüdlased rasvumise levikul ning sportimine tegelikult ei aita kaalu kaotada. Selliste märksõnadega võib kokku võtta kardioloog dr Aseem Malhotra sõnumi.

Toitumisnõustaja professor Manny Noakes toob välja, et 35% tarbitud kaloritest tarbivad inimesed rämpstoitu süües või alkoholi juues. Tema rõhutab, et suhkru kõrval on olulisteks vaenlasteks ka süsivesikud, sool ja valed rasvad.

Ühendkuningriikides praktiseeriv doktor Aseem Malhotra tõdeb, et kuigi tervise seisukohalt on füüsiline aktiivsus hea, siis kaalu kaotamisel ja rasvumise ravil ei ole füüsiline aktiivsus eriti oluline ning võtmeteguriks on kindlasti õige toitumine. Ta toob ka välja, et oluline ei ole mitte tarbitavate kalorite arv, vaid allikas. Kõige suuremaks vaenlaseks on tema hinnangul suhkur, mis soodustab rasva ladustumist ja näljatunnet.

Ta rõhutab, et on oluline minna kaugemale tavapärasest energiabalanssi analüüsimisest, sest kalorite tarbimise ja kulutamise tasakaalu kõrval mängib olulist rolli tarbitud kalorite kvaliteet. Ta toob välja, et rasvumine tekib rasva ladustumise, mitte niivõrd üleliigsete kalorite tagajärjel. Tänasel päeval võib öelda, et kehv toitumine põhjustabki enam haigusi, kui vähene kehaline aktiivsus, suitsetamine ja alkoholi tarbimine kombineerituna. Seega, tervise seisukohalt on õige toitumine kõige alus!

Vaata videot uudislõigust ja intervjuust: http://www.abc.net.au/lateline/content/2015/s4225649.htm