Valmistoit on seni arvatust veelgi kahjulikum

1. juuni 2016

Kemikaal Benzyl butyl phthalate, mida kasutatakse toidu tootmisprotsessis, võib suurendada rasvaprotsenti kehas, leiti hiljutise uuringu käigus. Seejuures leiti, et rasvaprotsent võib kasvada ka lootel. BBP ei kasutata toidu valmistamiseks, kuid seda kasutatakse konveierlintidel ja masinate plastikosades, mida omakorda kasutatakse paljude valmistoidukaupade valmistamiseks ning seeläbi toit saastub.

Prepared Sandwich DisplayUuring viidi läbi loomade tüvirakkudega. Uuringu käigus puutusid tüvirakud kokku kemikaaliga ning tuvastati, et rasvarakke arendav protsess kiirenes annusest sõltuvalt kuni viis korda. “Me uskusime, et näeme kiirenemist, aga mitte nii dramaatilist,” kommenteeris uuringu üks autoritest. Tüvirakkude olemuse tõttu võib teha järelduse, et toimunud muudatused võivad lisaks tüvirakkude omanikule mõjutada ka loodet ehk muuta sündimata järeltulija keha rasvaprotsenti. Uuringu autorid tõid välja, et Euroopa Liidus on BBP keelatud lastele mõeldud toodetes, aga ka näiteks küünelakis.

Uuringu tulemused olid hämmastavad, aga teadlased rõhutasid, et kuna uuring viidi läbi loomade tüvirakkudega, ei saa teha veel üldistusi inimeste kohta. Doktor Ravi Sonkar kommenteeris uuringu tulemusi järgnevalt: “Palju aastaid oleme vaadelnud ülekaalulisust kui lihtsakoelist probleemi, mille mõjuriteks on toitumine ja ebapiisavalt aktiivne elustiil.” Tänaseks on selge, et lisaks geneetiliste mõjurite uurimisele tuleb enam uurida ka keskkonna mõju ülekaalulisusele.

Allikas: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160517192731.htm